We are here!

Image

For those who still don’t know, here you can find the stunning, brand-new Spacelab Architects website:

http://spacelab.it

There is no reason not to go and visit. Comments and suggestions are welcome! See you there! 😉

Advertisements

The Food Container_Remixed selected for the InArch Prize

We are proud to announce that our Food Container_Remixed (2008), in its effort to lead architectural quality of trivial spaces to a higher level, awarded the honorable mention for the “IN/ARCH – ANCE Marche” prize: our “unboxed box” was selected by the jury to compete in the national edition of the IN/ARCH Prize.

Fingers crossed for the coming months…

[…and some good news in the next weeks: stay tuned! ]

30S in the Nordic Pavilion: Spacelab gatecrashes the 2010 Venice Biennale

Increasingly true: appearing counts more than being.

And even Spacelab appears for thirty seconds in the 2010 Venice Biennale, inside the stunning Fehn’s Nordic Pavilion.

“30S” is a crowdsourced video installation project by AGENCY, selected to exhibit at the Nordic Pavilion, acting as ambassadors for SUPERFRONT-NY in collaboration with At Work With.

Thanks to the AGENCY founders Ersela Kripa and Stephen Mueller, who kindly invited us to contribute, we are in pole position in the continuous, looping Youtube playlist: a still-life of our workspace during last weeks (“Purple Haze” in the background was an unexpected – and uncut – phone call during the filming of the video…). In the words of Ersela Kripa: “The idea is to highlight the every day, mundane, and quotidian of architecture, and what it takes to make architecture”.

The installation will be exhibited inside the Nordic Pavilion fromOct 19 to Nov 22 2010. Enjoy!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=vPptkmvPwT4&feature=player_embedded%5D

World Architecture Awards: XX Building on the podium

World Architecture Awards – 6th cycle: Spacelab’s concept for the ‘XX Building’ in Porto San Giorgio (Italy, 2009) is the first between the ten winning projects selected through the rating of all qualified visitors, with the stunning average of 9,18/10.

For now, public seems rewarding us. Next time, we’ll try to make more efforts to satisfy even the critics … 😉

Thanks to all Spacelab fans and supporters!

Link: World Architecture Awards – 6th cycle

Link to the building project: Europaconcorsi.com

World Architecture Awards: the Food Container selected by the votes of visitors

World Architecture Awards – 5th cycle: Spacelab’s classic ‘Food Container_Remixed’ building (Italy, 2007-2008) is among the ten winning projects selected through the rating of all accredited visitors.

Thanks to all those who gave us strenght!!

Link: World Architecture Awards – 5th cycle

Jakarta 2.0

Night view

In the previous weeks we submitted a project to the international ideas competition “GotongRoyong City: Envisioning the Future of Jakarta, organized by the “International Architecture Biennale Rotterdam” (IABR) 2009 and Rotterdam Berlage Institute, in collaboration with Ikatan Arsitek Indonesia (Indonesian Institute of Architects Jakarta Chapter) and University of Edimburgh, Department of Architecture.

‘Gotong Royong’ is usually translated into English as ‘reciprocity’ or ‘mutual assistance’. In Indonesia the term is applied across political, social, economic and cultural spheres. The aim of this competition was to “focus the possibilities of this rich term onto urban and architectural matters, […] to encourage architects and urban designers to research, dream, and speculate about Jakarta and its future. If we can liberate ourselves from petty politics and bureaucratic planning, what would a Gotong Royong Jakarta be like?” (from the competition brief).

Unfortunately, we aren’t in the winner podium…
However, here is our – provocative? – stuff, so far by “petty politics and bureaucratic planning”, approaching a bit much generic theme with a spongy tribute to the 70’s Superstudio’s “Monumento Continuo”. Enjoy.

Jakarta, 2009
“Greater Jakarta”: estimated at 25milion (2nd largest urban area in the world).
Visitors/city-users increase the congestion: severe traffic jams and overcrowdings ocurring almost every day.
40% of Jakarta is below sea level: air pollution, waste management, drinking water shortage, flooding (due to clogged sewage pipes/waterways, savage urbanization and deforestation).
Major buildings, highrises, services and residual public space are occasional and poorly connected, separated by endless traffic times. Seemingly, no solution.

jakarta251

00

The 2nd Chance: Jakarta Layer_02
Imagine a new, physical urban level slightly wrapping the traditional city: a sort of foamy “Monumento Continuo” finally representing the connective tissue able to create smart relationships between the major existing urban issues.

A porous mega-structure, served with a new urban transport system (TransJakarta 2.0?), which integrates public spaces, hanging gardens, pedestrian promenades, commercial/residential/office functions, inner energy/water accumulators. A sample of what Jakarta aims to become.

01

Just can’t get enough
Trying to envision the future of Jakarta for this competition, our attention was to choice carefully the object of speculation. We intended this brief as an opportunity: finally liberated “from petty politics and bureaucratic planning”, we tried to make an happy revolution to the urban scale, and beyond.
“Gotong Royong” as a continuous monument to the coexistence.
Thus, as the problems of Jakarta are alike troubles for the resting 70% of similar megalopolis, the site of intervention can be paradoxically anywhere. This project for Jakarta is admittedly a sample of an Utopia. A sample of 2,500x500m over Jalan Sudirman-Thamrin and Jalan Mohammad Husni Thamrin.

10

The High-life
Jakarta Layer_02 integrates public infrastructure, public spaces, commercial, touristic, leisure and work functions, energy and water accumulation/production facilities.
The super-structure is 8m thick, and contains in depth one- or two-storied spaces. Tridimensional macro-holes, accurately positioned to respect settled distances from existing buildings and public spaces (diameters ranging by 75m to 350m), are designed to have a crucial contribution to the form-factor resistance. Smaller voids remain between the structure of the space-grid, to reduce weights.
Special designed surfaces integrate solar panels to capture the sun irradiation, so as aeolian generators taking advantage of the higher winds, both connected with a co-generation system inside the structure.
In the wet season, the abundant rain is captured in special multi-stage osmotic filtered tanks, and so given back to public as sanitary water.

081

03

The super-slab is shored up at the height of 230fts (70m) by mixed vertical supports, such as structural reticular pylons or entire reinforced new buildings, containing lift systems and stairs to reach the Layer_02  level, apart from water pipes, drainings, electrical and data lines . All the support structural system is arranged at the ground level in urban plots still free of buildings or siding main streets, on public property spaces.
Main accesses to the Layer_02  are arranged near huge new parkings and busway stations, directly connected with the parallel and efficient transport system above (monorail/maglev).

Layer_02 is theorically endless, upgradeable in all directions and with more or less concentration of  covered surface. The lymph of the Layer is the seamless network of public spaces and transport, serving a corollary of public and private facilities.
To test it, we choose the condition 2 (im)mobility/”reshuffle”, pulling down a sample of the Layer_02 measuring 2.500m x 500m (1.250.000m2), oriented N-S over the joint between Jalan Sudirman-Thamrin and Jalan Mohammad Husni Thamrin. Pratically, a condition 2, remixed on the north side (congestion+access to the urban nucleus).

“And” is better than “Or”
What is Coexistence  in Jakarta Layer_02? What we intend for Gotong Royong in this project?
Recipro-City: a Jakarta over Jakarta which not create a negation, a destruction, or – at worst – further congestion of the city we know today. Jakarta for us is Layer_02 and the original ground layer. Simply, the upper one supports the today-Jakarta, and can solve severe problems otherwise impossible to approach.
In other words: formal and informal; real and utopia; discontinuity and coherence; ended and endless.
The one of them contemporary with the another.

©2009 Spacelab Architects
Project: Luca Silenzi
Project team: Luca Silenzi, Zoè Chantall Monterubbiano, Roberto Sargo, Giampiero Luzi
Jakarta Layer_02: link to Spacelab italian weblog

091

layer02d

layer02c

04

view-0_11

07

02

The Food Container on “Arch Daily”

Link to ArchDaily

Link to ArchDaily

The Food Container_Remixed was published last december on Arch Daily, the influent architecture international blog.

There’s also a link to Mimoa (my modern architecture) website, in which is published the geolocalization of the building:
MIMOA

Enjoy!

Food Container_remixed

Hypercube

Food_Container_remixed

From box to hypercube

This commercial building (surface: 2.500 m2) is a part of a wider urban district planned by Spacelab Architects since 2006 in the city of Porto Sant`Elpidio (Le Marche, Italy), in the course of completion.

The client brief was to realize the maximum formal impact in the limits of precast construction and basic tipology dictated by the commercial function. We intended this limits as an occasion to conduct modularity to new formal results.

Mixing two structural systems {precast concrete grid + metal reticular truss}, the box resulting by urban plan parameters is complicated in the entrance side with a tridimensional prismatic intrusion, distinguished by using glass and other traslucent materials.
The result is a distorsion of perception near the main facade overlooking the public space, inside a more basic frame. The other sides are made by a precast custom-made concrete envelope, which module is denied by a looping abstract texture, visually connecting each panel to the contiguous. Windows are obtained by subtracting material inside the texture pattern.

Updates:

The Food Container_Remixed was awarded in late 2009 with the World Architecture Awards – 5th Cycle

The Food Container_Remixed was mentioned and selected in January 2011 tho compete the IN/ARCH Prize.

©Spacelab Architects (Arch. Luca Silenzi, arch. Roberto Sargo, arch. Zoè Chantall Monterubbiano, ing. Giampiero Luzi), 2007-2008.

Feb, 17 2009 – Interesting links to this project:

Arch Daily

NotCot.org

 

Night view

Night view

Night view 2

Night view 2

The custom-made precast concrete modular panels

The custom-made precast concrete modular panels

Side view

Side view

Sketch-up early draft

Sketch-up early draft

Next Tirane

Tirana Blocks, 3D simulation

Tirana Blocks, 3D simulation (©Spacelab Architects 2008)

Albania and his major cities are today under the spotlight of international interest in new urban development.

Spacelab Architects® designed this building in the urban center of Tirane, to approach a different kind of intervention in the today otherwise anonymous city landscape.

The design take advantage of the entire volume available for the site: all the levels of the building are designed in order to occupy the previewed maximum area planned by the so called “French Masterplan” for the urban center of Tirane, with variations of the giaciture of perimetral walls between a plan and the other, so to render facades more interesting. The first two plans of the building have commercial function, with wide transparent parts seeing to the streets around. Through an inner green court, which can be closed during the night, four entrance blocks with independent stairs and elevators lead to offices and residential units above.

To the top of the building is a panoramic restaurant, with privileged sight on the Tirana Skyline from a height of approximately 35 meters. The complex is completed by two underground levels of parkings, connected directly with stairs/elevators in order to catch up all the levels of the block.

Design group: Arch. Luca Silenzi, arch. Roberto Sargo, arch. Zoè Chantall Monterubbiano, ing. Giampiero Luzi. ©2008 Spacelab Architects, all rights reserved.

Sketch of the facade solution

Commercial spaces and entrance to the green inner courtyard

Commercial spaces and entrance to the green inner courtyard

The green inner courtyard

The green inner courtyard

Volumes and vertical distribution scheme

Volumes and vertical distribution scheme

The Durres Experiment

Durres Spacelab 01

Here is a teaser of one building we had to design from last summer for the Durres (AL) urban centre, today still in the phase of preliminary studies.

Links to the project:

Europaconcorsi.com

Spacelab ITA

Durres Spacelab 02

“Space, the final frontier”: the new Spacelab Logo

spacelab-red-logo-low-res

The Spacelab Firm has a brand new logo.

At first sight it’s an iconic mark, an hexagon with a curious white picture inside.

But it’s also an open cube in axonometric view, containing an X-Y-Z diagram (as architects, Space is our daily subject). Origin and ends of the axes are four “entities” – cubes too, representing the four founders of Spacelab Architects, directly connected each other.

Down in the hexagon, the words “Spacelab Architects” in a dry and objective Helvetica font.

All others recalls to sci-fi, or to the space-modules collective imagination are, I swear, unintentional. Or it isn’t so?

(here is the official Spacelab Facebook Page)