Tag Archive | Spacelab

World Architecture Awards: XX Building on the podium

World Architecture Awards – 6th cycle: Spacelab’s concept for the ‘XX Building’ in Porto San Giorgio (Italy, 2009) is the first between the ten winning projects selected through the rating of all qualified visitors, with the stunning average of 9,18/10.

For now, public seems rewarding us. Next time, we’ll try to make more efforts to satisfy even the critics … ūüėČ

Thanks to all Spacelab fans and supporters!

Link: World Architecture Awards ‚Äď 6th cycle

Link to the building project: Europaconcorsi.com

Advertisements

Food Container_remixed

Hypercube

Food_Container_remixed

From box to hypercube

This commercial building (surface: 2.500 m2) is a part of a wider urban district planned by Spacelab Architects since 2006 in the city of Porto Sant`Elpidio (Le Marche, Italy), in the course of completion.

The client brief was to realize the maximum formal impact in the limits of precast construction and basic tipology dictated by the commercial function. We intended this limits as an occasion to conduct modularity to new formal results.

Mixing two structural systems {precast concrete grid + metal reticular truss}, the box resulting by urban plan parameters is complicated in the entrance side with a tridimensional prismatic intrusion, distinguished by using glass and other traslucent materials.
The result is a distorsion of perception near the main facade overlooking the public space, inside a more basic frame. The other sides are made by a precast custom-made concrete envelope, which module is denied by a looping abstract texture, visually connecting each panel to the contiguous. Windows are obtained by subtracting material inside the texture pattern.

Updates:

The Food Container_Remixed was awarded in late 2009 with the World Architecture Awards – 5th Cycle

The Food Container_Remixed was mentioned and selected in January 2011 tho compete the IN/ARCH Prize.

©Spacelab Architects (Arch. Luca Silenzi, arch. Roberto Sargo, arch. Zoè Chantall Monterubbiano, ing. Giampiero Luzi), 2007-2008.

Feb, 17 2009 – Interesting links to this project:

Arch Daily

NotCot.org

 

Night view

Night view

Night view 2

Night view 2

The custom-made precast concrete modular panels

The custom-made precast concrete modular panels

Side view

Side view

Sketch-up early draft

Sketch-up early draft

Next Tirane

Tirana Blocks, 3D simulation

Tirana Blocks, 3D simulation (©Spacelab Architects 2008)

Albania and his major cities are today under the spotlight of international interest in new urban development.

Spacelab Architects¬ģ designed this building in the urban center of Tirane, to approach a different kind of intervention in the today otherwise anonymous city landscape.

The design take advantage of the entire volume available for the site: all the levels of the building are designed in order to occupy the previewed maximum area planned by the so called “French Masterplan” for the urban center of Tirane, with variations of the giaciture of perimetral walls between a plan and the other, so to render facades more interesting. The first two plans of the building have commercial function, with wide transparent parts seeing to the streets around. Through an inner green court, which can be closed during the night, four entrance blocks with independent stairs and elevators lead to offices and residential units above.

To the top of the building is a panoramic restaurant, with privileged sight on the Tirana Skyline from a height of approximately 35 meters. The complex is completed by two underground levels of parkings, connected directly with stairs/elevators in order to catch up all the levels of the block.

Design group: Arch. Luca Silenzi, arch. Roberto Sargo, arch. Zoè Chantall Monterubbiano, ing. Giampiero Luzi. ©2008 Spacelab Architects, all rights reserved.

Sketch of the facade solution

Commercial spaces and entrance to the green inner courtyard

Commercial spaces and entrance to the green inner courtyard

The green inner courtyard

The green inner courtyard

Volumes and vertical distribution scheme

Volumes and vertical distribution scheme